Als hulpverlener kan je ontzettend stuklopen op situaties van huiselijk geweld. Machteloos voelen als de relatie toch niet verbroken wordt terwijl het echt dichtbij leek te zijn. Nieuwe meldingen van geweld. Iedereen die er van weet, niemand die iets doet. Strijden voor je client, maar keer op keer teleurstelling ervaren. Als dan uiteindelijk de relatie beëindigd is, ook nog eens de kans dat de volgende partner ook weer gewelddadig is.

Niet voor niks dat het geen populair onderwerp is. Het is een intense confrontatie met leed, slachtofferschap en machteloosheid.

Deze week neem ik je mee in een blokkade waar veel hulpverleners tegenaanlopen bij huiselijk geweld situaties. Lees je mee? 

Wie neemt jou eigenlijk serieus met jouw zorgen over de situatie?

Opvallend is dat de machteloosheid die je als hulpverlener ervaart heel vaak voorkomt bij huiselijk geweld situaties. Gepassioneerde hulpverleners zitten er vaak mee in hun maag dat zorgen die zij hebben over een cliëntsituatie niet weggenomen kunnen worden. Het lijkt maar niet beter te gaan en waar je je zorgen ook neerlegt, je krijgt geen duidelijke antwoorden of ondersteuning van anderen.

Je zou je er bijna slachtoffer van gaan voelen.

En weet je wat nu het venijnige is? In zekere zin wordt je dat ook en ga je je ook daarnaar gedragen. Niet alleen als zijnde  slachtoffer. Ook heel veel andere posities waartussen je kunt gaan switchen.  Een natuurlijke reactie om grip te gaan krijgen op de situatie.

Laat dit niet te lang duren

Want dit gevoel is beschadigend voor jou als hulpverlener en ook voor jou als mens. Bekend is dat zeker de zwaardere problematiek effect heeft op jouw veerkracht, als je daarin niet goed genoeg voor jezelf zorgt. Met secundaire traumatisering als mogelijk dieptepunt tot gevolg.

Je hoeft dit ook niet te lang te laten duren

Als jij dit goed in de gaten hebt, kan je er wat aan gaan doen. Jij hoeft niet ook slachtoffer te worden van geweld. Als je maar weet wat je wel kan doen.

Daarom: neem jezelf serieus

Neem jezelf serieus bij de eerste signalen dat het niet goed gaat. Of je nu het gevoel hebt speelbal te worden van een situatie of tegen een muur van onmacht op te lopen. Zorg ervoor dat je met een werkbegeleider of in je team reflecteert op jouw positie in de specifieke situatie. Hoe je van slachtoffer weer hulpverlener kunt worden. Want als jij dat ontdekt hebt, dan kan jij ook je cliënt begeleiden in eenzelfde proces.

Hoe mooi zou dat zijn?

Wil je meer weten over deze processen? Dit komt onder andere aan bod in de workshop die Ellen Vermeulen en ik ontwikkeld hebben. Daar nemen we je mee in dit soort situaties en kan je weer grip krijgen op jouw talent. Kijk voor meer informatie op: Nieuwe workshop: Huiselijk geweld; je eigen perspectief

 

Donderdag 1 mei Facebook LIVE

Wil je daar bij zijn? Like dan de pagina: Huiselijk geweld en social work.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.