Van huis uit heb ik een gezonde dosis feminisme meegekregen. Mijn moeder was een echte ‘Opzij-vrouw’ (en ik weet dat ze deze blog leest dus mam; deze is voor jou ūüėČ ) Het werken met Huiselijk Geweld kan in mijn ogen ook wel een boost krijgen op dit terrein. In deze blog neem ik je mee in een aantal voorbeelden waarin gender een rol speelt ¬†bij Huiselijk Geweld.¬†Lezen jullie mee?

Wanneer het om Huiselijk Geweld gaat is het belangrijk om allereerst vast te kunnen stellen om welke vorm van geweld het gaat. Is het eenzijdig geweld, heb je te maken met een kwaadwillende partner? Vaak is het dan de man die degene is die het geweld en de macht over de andere partner probeert uit te oefenen. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. In combinatie met genderaspecten wil ik graag een paar voorbeelden met jullie doornemen om de invloed van gender op geweld in een relatie te illustreren.

Voor een man is het vaak relatief eenvoudig om een slachtoffer te kiezen, vooral als zij be√Įnvloedbaar is. Mannen maken daarbij nog wel eens gebruik van traditionele rolpatronen. Is een man erg attent en neemt hij de vrouw alles uit handen? Die man is er misschien niet zo van gediend dat je als vrouw zijnde ook zelfstandigheid nastreeft en zal er op termijn dan ook alles aan doen om dat te beperken. Klinkt voor de feministes onder ons misschien erg onvoorstelbaar. Toch kan zo’n charme offensief erg subtiel gaan en uiteindelijk een vrouw afhankelijk maken van een (kwaadwillende) man.

kirstenregtop,wordpress.com

Ook wanneer het gaat om een andere vorm van huiselijk geweld; situationeel geweld (wat ca 80% van de Huiselijk Geweld casussen zijn), kunnen man/vrouw verhoudingen een grote rol spelen. Trots van een man of juist van een vrouw die wil dat haar man zich de hoge standaarden van mannelijkheid aanmeet, grote bron van spanningen zijn. Seks kan daar zeker ook een bron van spanning in zijn met nog destructiever gevolgen.

Vrouwen ervaren vaak een enorm grote drempel om de relatie te verbreken. Soms maken mannen daar ook gebruik van, door aan te geven dat ze haar met niks achter laten. Voor vrouwen die niet geleerd hebben om zelfvoorzienend en zelfstandig te zijn (of waarbij dat in de relatie niet mogelijk was) is de drempel de relatie te verbreken en zelf voor een inkomen te zorgen, nog groter.

Bovenstaande zijn een paar voorbeelden en wellicht vind je ze wat uitvergroot maar wees je er als werker van bewust dat gender ook bij Huiselijk Geweld een rol kan spelen.

Ik ben er trots op dat ik een feministische moeder heb. Want zonder haar wijsheden en stimulans was ik niet de zelfstandige vrouw geweest die ik nu ben. Zij heeft geweten dat dit een grote beschermende factor is voor een opgroeiende vrouw en dat draag ik met veel liefde over aan mijn eigen kinderen.

Via Atria en Movisie zijn interessante publicaties terug te vinden. Onder andere over gendersensitief werken. √Č√©n van de doelstellingen uit het verdrag van Istanboel. Of lees eens dit artikel van Saskia Keuzenkamp van Movisie :¬†Emancipatie is een irriterend onderwerp, maar laten we het er toch maar over hebben

0 reacties op “Waarom het werken met Huiselijk Geweld wel wat meer feminisme kan gebruiken”

 1. Pr√°chtig blog, Kirsten! En wat ben ik blij voor jou, je kinderen, dat je een moeder hebt die je dit heeft meegegeven. We spraken er samen al eens over, de opvoeding en de rol van de vrouw. Mijn dochter wordt ook opgevoed met een dosis feminisme en het begint al vruchten af te werpen. Aansluitend op je blog, bij mij in de huiskamer ligt een stapel magazines, die bestaat uit Psychologie, Zij aan Zij en de Opzij. En juist over dat laatste magazine krijg ik nog weleens commentaar van bezoek. Verrassend? Nee. En juist dat antwoord is een signaal dat we er nog niet zijn. Fijn dat je ook dat in dit blog belicht! Dank weer voor een top blog!

  Brigitte

   1. Grappig en mooi hoe gesprekken soms een inspiratie kunnen zijn. Het praten met elkaar, het (willen) leren van elkaar is een belangrijk goed. Jij laat zien daar met een kritische kijk open voor te staan. Top!

 2. En dan heb je ook nog die nare mannen die juist een erg feministische vrouw uitzoeken… want hoe groter de uitdaging, hoe onafhankelijker zij is, hoe groter ik mijzelf kan voelen als ik haar in mijn macht heb. Want hoe zelfstandiger zij is hoe machtiger ik mij voel als ze “erin” trapt. Hoe beter haar carri√®re en aanzien hoe meer van die status op mij zal reflecteren.

  Ik zeg altijd dat naast de genderdiscussies er ook een andere doelgroep risico loopt, namelijk de sterke onafhankelijke feministische vrouw. Want dat zei men altijd over mij.

  Desalniettemin vind ik het mooi om te lezen hoe liefdevol jij over je familie spreekt en zij het beste met jou voor hebben…. dat laatste zie ik als de echte gift! “Een warm nest waar je jezelf mag zijn”.

  Die nare man op zoek naar een feministische onafhankelijke sterke vrouw krijgt immers alleen voet aan de grond als er wat dingen ergens scheef zitten bv een niet zo stabiel netwerk. Dat wel hebben is volgens mij de echte beschermende factor.

  Dank voor deze blog, hij is mooi! Hulde voor moeder.

  1. Beste Elisa, bedankt voor je reacties op mijn blog, die zeer duidelijk vanuit jezelf komen. Ik vind het belangrijk dat we leren als professionals van de ervaringen en onze kennis en kunde blijven vergroten. Dank daarom voor je reacties.

   1. Graag gedaan! Juist door mijn ervaringsdeskundigheid is mijn visie nogal eens afwijkend dan de heersende visie. Een luis in de pels zegt men wel eens, die mensen laat krabben. Maar ach, zolang er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen kunnen we leren van elkaar.

    Groet

  2. Goed om je reactie te lezen, Elisa. Juist vanuit je eigen ervaring, zelfs je eigen (verwerkte) pijn, in gesprek gaan met een ander is nodig. Waarom? Er is ook in dit opzicht, wat Kirsten aantikt – de feministische vrouw, nog veel niet bekend. Juist dat wat jij zegt is goed om aandacht voor te hebben. Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.