Het is heel erg lastig om huiselijk geweld te stoppen als je het van dichtbij mee maakt bij je zus, vriend, buurvrouw of collega. Je zult je er erg onmachtig over voelen. Misschien niet weten of wat je kunt doen.

Ik geloof er in dat als je het gesprek aangaat over je zorgen, je  de kans hebt om echt een verschil te maken. Maar je eigen gedachten kunnen ervoor zorgen dat je dat ene gesprek maar blijft uitstellen.

Niets doen lijkt geen optie, maar wel iets doen… 

 

Als je collega wel erg veel appt met zijn partner en alles moet overleggen. 

Als je je buurvrouw wel erg hard hoort gillen op een zaterdagavond. 

Als je merkt dat de moeder wel erg hard optreedt tegen haar zoon op het schoolplein. 

Als je merkt dat in een gesprek de vriend van je vriendin  de hele tijd antwoord geeft voor haar.

 

Dan kan je het gevoel krijgen dat er ergens iets niet in de haak is. ‘Onderbuikgevoel’ noemen we het in de hulpverlening. Maar je kan het ook net zo goed in je nek, in je handen of ergens anders in je lichaam voelen. 

Je kan de neiging hebben om die sensaties en gevoelens te negeren. En er kunnen allerlei gedachten door je heen gaan. 

 

Mijn collega is zo’n vrolijke stoere meid, dat zal ik wel niet goed hebben gezien.

Mijn buurvrouw gilt anders nooit, het zal vast eenmalig zijn geweest.

Ik kan me niet voorstellen dat het zo erg is bij die moeder thuis, het is vast minder erg dan het leek. Ik overdrijf vast.

Die man is zo ontzettend attent voor mijn vriendin, ik kan me het niet voorstellen dat hij het kwaad met haar voor heeft.

 

Het dilemma: type Weegschaal

Als je dit soort gedachten hebt, dan heb je te maken met een dilemma van het type weegschaal. Zo’n klassieke weegschaal. die Vrouwe Justitia ook in haar hand heeft. 

Bij dit dilemma weeg je af wat zwaarder weegt;  de zorgen die je voelt;  of de gedachten die je hebt dat je het wel eens mis kunt hebben.

En eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk een veel fijnere gedachte als er niks aan de hand is, dus de weegschaal zal snel die kant op uitslaan. En je zal ook veel meer verklaringen zoeken die dat idee ondersteunen. Dit is jouw natuurlijke uitweg van iets wat te moeilijk is om onder ogen te komen. 

Probleem opgelost… Of toch niet? Want wat als er een gevoel blijft knagen?

Het is in dit stadium dan ook heel belangrijk dat je leert werken met de weegschaal. Het is noodzakelijk dat jij herkend wanneer dit dilemma bij jou optreedt, want daardoor kan je toch een andere keuze gaan maken.Dat deze beide kanten op kan gaan, maar dat de enige manier is om daar achter te komen door het gesprek wel aan te gaan.

De grootste valkuil bij dit dilemma? 

De valkuil kan zijn dat je wel het gesprek aangaat en dat je zo zeker van bent van wat je hebt gezien, dat je het gesprek aangaat met de behoefte om bewijzen te verzamelen voor je vermoedens. Dit soort tunnelvisie is niet helpend. 

4 stappen om het dilemma te hanteren:

Deze 4 stappen kunnen jou daarbij helpen: 

1.  Herken dat je ontsnappende gedachten hebt die jou laten denken dat er iets anders aan de hand kan zijn. 

2.  Werk met de gedachte dat beide interpretaties waar kunnen zijn.

3.  Ga in gesprek om je zorgen uit te spreken.

4. Blijven zorgen staan, vraag advies om te kijken wat je nog meer kan doen.

 

Tenslotte wil ik je nog meegeven dat het enorm veel moed vraag om een gesprek aan te gaan over je zorgen. Wees niet te hard voor jezelf. Deel je zorgen en vraag hulp als het je zelf niet lukt om dat te doen. Er kunnen ook ander typen dilemma’s een rol spelen die ervoor zorgen dat het aangaan van het gesprek te lastig is. Daarover zal ik de komende tijd meer met je gaan delen.

 

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Dan kan je hieronder allereerst de hand-out Herkennen en bespreekbaar maken van huiselijk geweld aanvragen. Ik stuur je dan eens in de twee weken meer tips en inspiratie.

Klik hier om de Hand-out met meer tips en inspiratie te ontvangen

Ook kan je mij volgens via LinkedIn en Instagram. Dat zijn de twee social media kanalen waarop ik het meest actief ben. En heb je een vraag! Stel hem gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.