Wanneer start je de Meldcode huiselijk geweld?

Veel professionals in onderwijs, zorg en welzijn vragen zich dit af. Wanneer start je de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?  Moet de Meldcode standaard opgestart worden bij elke intake? Wat is het omslagpunt? Wat doet dat dan met het contact met jouw cliënt of leerling/pupil? Zouden ze je dan wel echt gaan vertrouwen? Is dan het contact dan wel veilig?

Wanneer je Jessie weer ziet, dan lijkt het alsof ze geen contact meer met je wil maken.

Je vraagt Johan of het weekend goed is verlopen, maar krijgt daar geen duidelijk antwoord op.

De kleding van Jesper (3 jaar) is ongewassen en je ruikt een onfrisse lucht als je dichterbij bent gekomen.

Zomaar drie situaties waardoor zorgen kunnen ontstaan. Misschien maakte je je al wel wat langer zorgen in soortgelijke situaties. Of is dit de eerste keer dat het je opvalt dat er iets in de situatie aan de hand zou kunnen zijn. Zou er in bovenstaande situaties sprake kunnen zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling? Wanneer zijn je zorgen groot genoeg, duidelijk genoeg, hoe krijg je ze duidelijk. Kortom: wanneer start je de Meldcode huiselijk geweld?

Waardoor is het lastig een besluit te nemen om de Meldcode te gaan starten?

Één signaal van huiselijk geweld is geen signaal. Een veelgehoorde uitspraak. En dat terwijl één signaal wel degelijk een startpunt is om alert te zijn. En de mogelijkheid open te houden dat er wél sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Iets waar de meeste mensen liever niet bij stil staan.

Een kind wat dagelijks in zijn broek plast terwijl het zindelijk was. Een kind wat ineens niet meer wil spreken. Een moeder die alle contact tijdelijk verbreekt of met alcoholwalm haar kind op komt halen. Een vader die een moeder nooit alleen laat gaan.

Er hoeft op zo’n moment geen sprake te zijn van huiselijk geweld. Maar er is zeker een mogelijkheid dat dit wel het geval is. Maar dit te durven zien, die twee mogelijkheden naast elkaar te laten bestaan, geeft een onzeker gevoel. En daarom neigen de meeste mensen snel naar ‘het zal wel ergens anders door komen’. Dit is geen verwijt, het is namelijk een natuurlijke menselijke reactie om pijn en ongemak te vermijden. Bewustzijn van deze natuurlijke neiging helpt je daarbij wel. Want wie wil niet het verschil maken als er inderdaad wat aan de hand is?

Lees het hele blog verder via Fabriek69

19 april Webinar Jackson Katz PHD

In dit exclusieve informatieve 1,5 uur durende webinar van Vlam en Fabriek69 bespreekt de Amerikaanse Jackson Katz, Ph. D. met alle deelnemers het onderwerp “Mannen en Gendergeweld”.
.
Jackson is auteur en sociaal theoreticus die internationaal bekend staat om zijn baanbrekende studies en activisme op gebied van gender, ras en geweld. Hij is al heel lang een belangrijk figuur en leider in de groeiende wereldwijde beweging van mannen die werken aan het bevorderen van gendergelijkheid en het voorkomen van gendergeweld. Katz is oprichter van “Mentors in Violence Prevention (MVP)”, één van de meest invloedrijke preventieprogramma’s voor gendergeweld in de VS en het eerste grote programma in de sportcultuur en leger. MVP introduceerde de “omstander -benadering” binnen het veld seksueel geweld. Ook is Katz auteur van twee boeken: “The Macho Paradox: Why Some Men Hurt Women and How All Men Can Help” & “Man Enough?”
.
Het webinar zal o.a. gaan over mannelijke rol bij gendergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Waarom zijn mannen vaak daders? Waar komt dat vandaan? Hoe kunnen we dit probleem tackelen? En wat kunnen omstanders hierin betekenen? Hoe kunnen we het machtsverschil/machtsmisbruik tackelen? Hierover gaat hij spreken en in gesprek met de deelnemers, en zal hij vragen beantwoorden (deze kun je ook insturen). Geef je dus snel op voor dit exclusieve webinar.
.
Dinsdagavond 19 april 2022
Prijs € 25,- (incl btw)
Online
NB. Het webinar is in het engels, vragen kunnen vertaald worden.
.
Lees HIER het interview dat Vlam vorig jaar had met Jackson Katz in Vlam Magazine, editie 2 / 2021
.
(Dit webinar kon op 23 februari 2022 jl. wegens omstandigheden niet doorgaan)
(Dit webinar wordt NIET opgenomen en kan dus niet teruggekeken worden)
(LET OP! Na aanmelding kun je niet meer annuleren. Je kunt wel iemand anders op jouw ticket laten deelnemen).

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn