Het jaar is bijna voorbij en dus is het tijd om de balans op te maken. In mijn laatste blog van 2015 betoogde ik dat de complexe werkelijkheid van huiselijk geweld een revolutie nog heeft. In deze blog kijk ik terug op één van de speerpunten die ik geformuleerd heb. Namelijk: Overwinnaars van Huiselijk Geweld verdienen een plaats in de spotlight.  

Overwinnaars zijn onmisbaar

Overwinnaars van huiselijk geweld zijn onmisbaar in de beweging die nodig is om een halt toe te roepen aan geweld in huiselijke kring. Meer dan welk anders mens dan ook kan kunnen zij mij leren wat nodig is en wat helpt. Ik leer daar zoveel van dat ik initiatieven van hen graag deel en ondersteun. Bijvoorbeeld door Truusje van Zanten naar mijn eigen organisatie te halen voor een voorlichting naar aanleiding van haar boek Achter mijn voordeur.

Powervrouwen

Wat was ik onder de indruk van deze vrouw, die met zoveel power en helderheid kon vertellen over hoe het haar gelukt is het geweld achter zich te laten. (Lees hier terug hoe dat was)  Hoe krachtig is zij, vooral als zij vertelt hoe zij ook met de huidige situatie haar weg weet te vinden. Want hoewel iemand geweld achter zich kan laten, stopt agressie nou eenmaal niet direct als de relatie verbroken is.

Over powervrouwen gesproken. Marjon heb ik vorig jaar leren kennen. Ook zij heeft een niet aflatende drive om haar geschiedenis te delen. Met grote doelen.  De kracht die zij heeft gevonden om het geweld achter zich te laten zet zij nu in om haar doelen in het leven na te streven. En hoewel ze zo hard moet werken, ze ervaart en voelt de kracht om door te gaan.

Door de storm

kirstenregtopcomMarjon heeft dit najaar haar boek “Door de Storm” gepubliceerd. Ik voel me heel dankbaar dat ik dit proces met haar door heb mogen maken en heb enorm veel respect voor haar. Ik heb met haar mee mogen lezen en leven. Op die manier heb ik geprobeerd haar te steunen en een letterlijke bijdrage te kunnen leveren in het laten horen van de stem van een overwinnaar.  Omdat haar geschiedenis gehoord moet worden. Omdat ook zij laat zien hoe het ook mogelijk is om geweld achter je te laten.

Ik zou het  boek iedereen willen aanraden die te maken heeft (gehad) om een echte inkijk te krijgen in de beleving van een kind, partner en moeder bij huiselijk geweld en het overwinnen er van! Haar boek is bijzonder omdat het naast dat het je als sociaal werker inzicht kan geven over de wijze waarop een zeer hechte gemeenschap voor elkaar zorgt ook geweld in stand kan houden. Zij reflecteert daar op persoonlijke maar ook open wijze op en heeft mij geleerd hoe keuzes voor een toekomst bepalend voor haar zijn geweest.

Shortfilm Door de Storm

En het mooie is, ondanks haar full-time job in de horeca gaat ze door. Ze heeft momenteel een shortfilm in voorbereiding waarin haar verhaal ook via het beeld bij je binnen kan komen. Zij wordt daarbij gesteund door Erica Baltimore, filmmaakster. Binnenkort zal er een crowdfundingsactie gestart worden om het geld bij elkaar te krijgen de film te kunnen gaan maken.

Het is nodig om het geluid van overwinnaars te laten horen. Zij kunnen ons als hulpverleners laten horen en zien wat we kunnen doen om het geweld eerder te laten stoppen. Jij kan nu direct al iets doen door de Facebook pagina van Door de Storm te liken. Maar ook heel direct door haar boek te bestellen en te lezen! Haar boek bestel je hier!

Dankbaarheid voor het (digitaal) leren kennen van kanjers

Natuurlijk heb ik nog meer contacten gehad met mensen die zich inzetten vanuit hun eigen ervaringen met huiselijk en seksueel geweld. Wat ben ik dankbaar dat ik bijvoorbeeld ook Brigitte Lommers heb leren kennen. Ook zo’n prachtige powervrouw. Ellen Vermeulen die zich ook blijft inzetten om geweld te stoppen. Rene Haring die vanuit zijn pleger geschiedenis mensen wil bereiken geweld te stoppen. Maar ook Mariska van Samen Helen die ik erg mooie stoere en betekenisvolle blogs vind schrijven. En Mary Sjabbens die heel veel mensen de mogelijkheid biedt hun eigen ervaringen te delen.

2016 was voor mij een geweldig jaar. Het begin van het doorbreken van geweld is het kunnen delen, het leren delen, het vertrouwen dat delen helpt. Dat heb ik dit jaar ten volste mogen meemaken. Ik blijf er van overtuigd dat Sociaal werkers daar een heel belangrijke rol in spelen. Daarom blijf ik delen. Ook in 2017!

Doe mee! Deel mee!

Tenslotte: Deel jij met mij mee? Ben jij of ken jij iemand die ook schrijft over Huiselijk Geweld? Heb jij een tip voor mij en vooral ook voor collega’s? Deel deze dan hieronder zodat ook zij gelezen en gedeeld worden door Sociaal werkers.

Ohja, voordat ik het vergeet… Wil je teruglezen waarom ik het zo van belang vindt dat we naar overwinnaars van huiselijk geweld luisteren? Lees dan deze blog terug: Overwinnaars van huiselijk geweld helpen het taboe te doorbreken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.