Wat waarschijnlijk niemand van jullie direct zou vermoeden, is dat ik een aantal jaar op redelijk hoog niveau gesport heb. Als 7-jarige ben ik gestart met atletiek en in mijn puberteit kwam daar een fanatieke specialisatie tot kogelslingeraar uit voort. Je weet wel, die sport waarbij een 4 kilo wegende kogel aan een ijzerdraad de werpkooi uitgeslingerd wordt.

En terwijl jij nu misschien eerst even bij moet komen van het idee dat je geen forse russische dame hoeft te zijn om deze sport te beoefenen, wil ik je gelijk meenemen in een grote overeenkomst tussen deze sport en de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Lees je mee?

Naast dat zowel huiselijk geweld als de sport doorspekt zijn van vooroordelen is er voor mij nog een belangrijker overeenkomst; er bestaat geen snel trucje om ze onder de knie te krijgen. Er is geen quick fix, geen ‘als je weet hoe het in elkaar steekt, kun je het gelijk toepassen’. Maar ik weet zeker, iedereen met maar een beetje passie, lukt het om het in meer of mindere mate onder de knie te krijgen.

Opbouw en doorzettingsvermogen.

Jarenlang trainde ik om de kogel zo ver mogelijk weg te kunnen slingeren. 4 a 5 keer per week werden kracht en techniektrainingen afgewisseld. In het begin leerde ik hoe de aanzwaai goed uitgevoerd moest worden, vervolgens de afwerp en tenslotte leerden we eerst één, toen twee en uiteindelijk drie draaien om de snelheid goed op te voeren. Ondertussen leerden we ons lichaam kennen, de juiste spanning en de juiste ontspanning toe te passen op het juiste moment. Dat is niet iets wat je snel onder de knie hebt.

Om het slingeren te kunnen beheersen is het nodig dat je de kennis die je hebt in je lichaam gaat opslaan. Je hoofd te gebruiken, maar niet teveel, omdat je daarmee je lichaam weer kon ontregelen. Balanceren to the max!

Ook voor het aanleren van het werken met de Meldcode geldt dit.

Het is belangrijk dat je weet wat de stappen van de Meldcode zijn, dat je begrijpt wanneer en waarom je de Meldcode toepast. En dat zijn er ook nog eens 5 stappen, die allemaal verschillende competenties vereisen.

  1. De juiste kennis (o.a. wat moet ik doen, waarom en wanneer)
  2. De juiste vaardigheden (o.a. signaleren, signalen duiden, gespreksvaardigheden, samenwerking)
  3. Toepassen van alles bij elke situatie die zijn eigen unieke kenmerken heeft.

We kunnen niet verwachten dat iedereen alles vanuit een boekje leert als de organisatorische randvoorwaarden niet goed geregeld zijn, als er niet met regelmaat aandacht is voor het onderwerp binnen de organisatie.

Na mijn trainingen adviseer ik professionals om de Meldcode levend te houden

Omdat het tijd nodig heeft om die competenties die je aangeleerd krijgt in een training over huiselijk geweld en de Meldcode echt toepasbaar te maken en om er beter in te worden. Omdat elke stap best logisch klinkt, maar ook logisch moet gaan voelen. De Meldcode toepassen is geen trucje, het zijn verschillende vaardigheden die een verschil kunnen maken in het leven van jouw cliënten. En daarmee is het de moeite waard dit met regelmaat te blijven trainen en oefenen met elkaar!

Wil jij ook getraind worden in het toepassen van de Meldcode? Meld je dan aan voor de open inschrijving van King Nasvcholing, waarbij Sietske Dijkstra en ik je meer leren over de verbeterde Meldcode. Kijk voor meer informatie op:

King Nascholing: Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Wil je de Meldcode levend houden? Vraag dan nu het gratis E-Book Maand van de Meldcode aan en deel hem met je collega’s!

Ja, ik wil het E-Book Maand van de Meldcode 2018 ontvangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.