Uit mijn eigen tijd bij Veilig Thuis staat de herinnering aan de periode voorafgaand aan de zomervakantie en kort na de zomervakantie in mijn geheugen gegrift. Het aantal meldingen en adviezenvragen ut die periode was zo hoog dat er bijna niet tegenop te werken was. Niet alleen vanuit het onderwijs, ook vanuit de hulpverlening werden de onveilige situaties als zeer urgent gevoeld. Het uitstellen van een contact met Veilig Thuis, wat eigenlijk onontkoombaar was, mondde regelmatig uit in wrevel. Aan de kant van de adviesvrager of melder, die enorm in zijn maag zat met de situatie, met vakantie zou gaan en geen zicht meer had op de veiligheid. En vanuit Veilig Thuis, hoe kan het dat iemand zo lang wacht om te overleggen, terwijl de signalen al lang duidelijk waren?
Ik sprak hierover met Nicky Schijvens, zij is een van de oprichters en huidig eigenaar van Schildje. Zij biedt onder andere trainingen aan professionals in het onderwijs en op kinderdagverblijven. (Zie onderaan wat zij nog meer doet).
Nicky vertelde over haar ervaringen in de trainingen. Ze merkte bijvoorbeeld dat er een melding bewust vlak voor de zomervakantie gedaan werd, zodat confrontatie met ouders vermeden kon worden. Vanuit haar ervaringen als pedagoge vertelde ze over situaties waar nieuwe zorgen ontstaan door het wegvallen van vaste structuren van werk, school en opvang. Zorgen die inderdaad al wel langere tijd bestonden, maar die door het wegvallen van structuur pas echt inzichtelijk werden.
Een ervaring daarbij is dat als er eenmaal een escalatie was rond de vakantieperiode, de negatieve spiraal veel lastiger te doorbreken was. Ouders en kinderen die op elkaars lip zitten, een suïcide poging van een kind, agressie door vader die niet aangepakt werd. Oplossingen om brandjes te blussen als een Time-Out en daarna weer terug zonder concreet plan of een plan waar niet op doorgepakt werd, zijn daarvan voorbeelden.
Het bleef dan onveilig en structureel veranderde er niets.
Nu in deze periode van Corona vindt Nicky het extra belangrijk dat er aandacht is voor die kinderen die het thuis al zwaar hebben en zwaar houden. Ook nu vele zomerkampen afgezegd zijn. Er komt een grotere druk op gezinnen nu zij steeds minder op adem kunnen komen.
Nicky zet zich met haar bedrijf in om dit soort situaties tegen te gaan en ziet ook mogelijkheden om dat waar te maken. Zij ziet dat opvangmedewerkers en leerkrachten meer mogen vertrouwen op hun eigen visie en vaardigheden om daar met ouders samen in op te trekken. Zodat meer aan de voorkant, bij het eerste moment van signaleren een rol is weggelegd om dit vanuit zelfvertrouwen bespreekbaar te maken. In hun opleidingen en hun werkervaring zien zij en kunnen zij heel veel betekenen voor die gezinnen die het lastig hebben. Hoe eerder zij dit doen en durven, hoe eerder vanuit een samenwerking met ouders en kinderen erger voorkomen kan worden.
Aandacht ook voor het onterecht invullen soms van een oordeel aan situaties die tot een optelsom van grote zorgen leiden. Zoals die blauwe plek die nooit bespreekbaar is gemaakt of signalen van verwaarlozing. Eerder daarover praten met ouders. Zo kan je vanuit een oprechte visie en zorg aan de slag met ouders, waarmee je tot structurele oplossingen komt waardoor ook die zomervakantie met meer rust kan verlopen en escalaties wellicht voorkomen worden.
Dus ook al is de zomervakantie nu begonnen, denk er over na dat ook tijdens de vakantie onveilige situaties zich voor kunnen doen én dat het dus niet nodig is om met een knoop in je maag door te blijven lopen als je al eerder in actie komt!
Blijf in ieder geval niet te lang doorlopen met je zorgen, neem indien je het echt niet los kan laten contact met Veilig Thuis op voor een anoniem advies. 0800-2000
En vind je dat lastig? Dan kan je een training volgen waarin je leert om kindermishandeling te herkennen en bespreekbaar te maken.
Over Nicky
Sinds 2013 is Nicky vol overgave bezig met de ontwikkeling van Schildje. Het idee van Schildje is in eerste instantie ontstaan uit een opdracht binnen de Minor Jeugdzorg (Fontys Hogeschool Pedagogiek), doorontwikkeld binnen het Innovatienetwerk Jeugd Regio Hart van Brabant en uiteindelijk door Nicky vormgegeven in een lespakket.
Vanuit haar eigen jeugdervaringen en ruimschootse werkervaring als verpleegkundige en pedagoog binnen o.a. de jeugdzorg, kinderopvang, ambulante begeleiding en als aandachtfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld, is zij zich bewust van de omvang van kindermishandeling, maar ook zeker de handelingsverlegenheid onder professionals in het signaleren en bespreekbaar maken hiervan.
Nicky is voornamelijk ‘achter de schermen’ van Schildje actief en houdt zich bezig met de (door)ontwikkeling van producten en trainingen.
www.schildje.nl / info@schildje.nl
Over Schildje
Naast de trainingen voor professionals heeft Schildje dus lespakketten ontwikkeld voor kinderen van 3-6 jaar om op een veilige en laagdrempelige manier aandacht te schenken binnen de opvang en het onderwijs aan onveilige thuissituaties. Preventief praten over het onderwerp zodat kinderen weten wat ‘normaal’ is, dat zij hierover kunnen en mogen praten en bovenal dat zij niet schuldig zijn! Het biedt de professional tevens een praktische tool in handen om het onderwerp überhaupt bespreekbaar te maken en het vergemakkelijkt mogelijkerwijs het signaleren.