Wil jouw cliënt hulp bij agressie richting de partner?

Iedereen kan in staat zijn tot het plegen van geweld. De een is daartoe sneller geneigd dan de ander, maar we zijn allen mensen. Ik sprak erover met Ellen Vermeulen, een van de ervaringsdeskundigen verbonden aan het project de PION (Pleger in Ons).

“Ik zou bijvoorbeeld heel boos kunnen worden als iemand aan mijn kinderen zou komen.” zegt Ellen. En als ik een iemand ken die de rust zelve is, dan is het Ellen wel, dus haar opmerking raakt me. Want het maakt me bewust dat ook ik uit mijn vel kan springen als iemand opmerkingen maakt over mijn kinderen of hoe ik mijn kinderen opvoed.

Meer ervaringsdeskundige hulp beschikbaar voor plegers

In het project PION zetten ervaringsdeskundigen zich in om vroegtijdig hulp te bieden aan mensen die geweld thuis plegen of dit dreigen te gaan doen. Die hulp is vooralsnog onvoldoende beschikbaar, of er is te weinig kennis binnen de reguliere hulp om daar adequaat mee om te gaan. Ellen is zelf ervaringsdeskundige omdat zij slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Zij werkt samen met andere ervaringsdeskundigen die pleger zijn van geweld. Zij geeft workshops workshops voor PION en maakt daarmee professionals bewust van de onbewuste houding die zij hebben ten aanzien van de pleger.

Welke rode knoppen heb je zelf?

Veel professionals zijn zich er namelijk niet van bewust dat de oordelen en vooroordelen die zij hebben over het plegen van geweld, door plegers gevoeld worden en dat dit specifiek de mogelijkheid om hulp te aanvaarden door hen in de weg staat. “Als je je er van bewust bent dat je ook in staat bent tot agressie, dan wordt je houding een stuk opener en ben je in staat het gesprek aan te gaan.” Ellen maakt als hulpverlener mensen bewust van de rode knoppen die zij zelf hebben en hun primaire reacties, vechten, vluchten of bevriezen. “We hebben vaak meer begrip voor mensen die vluchten of bevriezen in een angstige situatie. Maar ook vechten is een heel natuurlijke reactie. Als je dat kunt herkennen als reactie, zonder het goed te keuren, is er meer mogelijkheid tot vertrouwen.” Vertelt zij.

 

Supportgroepen

PION biedt ook supportgroepen waar mannen en vrouwen elkaar helpen ander gedrag aan te leren. “Het begint met echt te luisteren.” vertelt Ellen. “Eerst de alarmfase er af helpen, zodat iemand ook zelf weer in staat is te luisteren.” Ook een sfeer van erkenning en herkenning draagt daaraan bij. Het perspectief wat vanuit de ervaringsdeskundigen wordt ingebracht draagt bij aan de verandering die noodzakelijk is.

Mij valt in: Er is dus echt een mogelijkheid om te stoppen met agressief reageren, dat laten de ervaringsdeskundigen zien. Dat zou toch veel hoop moeten bieden aan mensen die zich willen laten helpen bij het stoppen van een agressieve reactie.

Voor professionals

Herken jij bij een van jou cliënten een kort lontje, omdat thuis de druk te hoog wordt. En wil je laagdrempelige hulp aanbieden om te voorkomen dat de spiraal verder naar beneden gaat binnen het gezin? Denk dan eens aan het aanbod van PION. Hulp wordt door PION geboden in de regio Regio Apeldoorn, Utrecht en Arnhem en is een initiatief van Moviera.

 

Wil je een workshop om zelf ook betere hulp te kunnen bieden aan plegers? Informeer bij PION naar de mogelijkheden en voorwaarden. Dit aanbod is voor heel Nederland beschikbaar.


Meer info: https://www.de-pion.nl

Check nog even mijn nieuwe SKJ-geaccrediteerde webinar

De ene situatie is de andere niet. Huiselijk geweld kent veel verschillende vormen. Het is essentieel dat je je bewust bent dat je de ene keer andere interventies inzet dan een andere keer. Het maakt nogal uit hoe het geweld ontstaat en wat de dynamiek inhoudt. 

Geweldspatronen onderscheiden is iets wat lang niet altijd gebeurd. Maar noodzakelijk om goed contact te kunnen maken en een verschil te kunnen maken dat je weet welke patronen er zijn. Op die manier kan je gericht interventies doen op de veiligheid die noodzakelijk zijn om geweld sneller te stoppen. 

In mijn nieuwe webinar leer je hier meer over. 

Het webinar is SKJ geaccrediteerd en geef ik volgende week nog een keer. Meld je aan als je meer wil leren over geweldspatronen en wat jij kunt doen om deze te herkennen. Lees hieronder meer over het webinar en waar je je kunt aanmelden. 

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geweldspatronen, zie jij wat ik zie?

Het is de nachtmerrie van elke hulpverlener: een moord binnen een gezin. Toch gebeurt het. En dan is het de vraag: kan je iets doen om dit te voorkomen?

Een van de geweldspatronen die vaak voorafgaat aan een gezins- of (ex-)partnermoord is het patroon van dwingende controle. Psychisch geweld. Daarom is het belangrijk dat dit patroon vroegtijdig herkend wordt. In het webinar Geweldspatronen; zie jij wat ik zie? Leer je de verschillende patronen kennen en hoe je ze zou kunnen herkennen. En nog meer:

  • Wie doet wat eigenlijk bij wie? En wat zegt dat over het geweld wat plaats vindt? En over de directe veiligheid?
  • Welke geweldspatronen zijn er te onderscheiden? En welke indicaties zijn er die duiden op een specifiek patroon?
  • In welke valkuilen kan je lopen bij het onderzoeken van geweldspatronen?
  • Welke vragen kan je stellen om een onderbouwde hypothese op te stellen?

Je wordt meegenomen in een interactief programma waarin je zelf ook aan de slag gaat met diverse kleine opdrachten en vragen.

Dit webinar is geaccrediteerd door het SKJ met 1,5 punt. 

Deelname bedraagt 50,- (ex BTW). Als je voor 16 juli je aanmeld krijg je met de kortingscode: ZOMERVIBES21 25 euro introductiekorting op je deelname. 

Bekijk hier wanneer het eerstvolgende webinar gepland staat