Zomerissue_-2

Afgelopen week heb ik deelgenomen aan een kenniscafé georganiseerd door Nuray Kanik van Moviera, in samenwerking met Esra Dag,  één van mijn collega’s bij Veilig Thuis. Onderwerp was Huwelijksdwang en Achterlating in het buitenland, waar ik al eerder blogs over publiceerde. Nu de zomervakantie weer nadert is het zeker niet te vroeg om weer aandacht te besteden aan deze onderwerpen. Deze keer spits ik het toe op het toepassen van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling bij signalen van deze vormen van geweld. Lezen jullie mee?

Zo vlak voor de zomervakantie kan het zijn dat signalen van aanstaande huwelijkssluiting onder dwang en achterlating toenemen. Met name jongeren vallen in deze periode in een risicogroep. Als professional kan je plotselinge gedragsveranderingen waarnemen of vermindering van vrijheden. Zowel meisjes als jongens kunnen deze signalen afgeven.

Reden waarom deze jongeren verhoogd risico lopen is omdat zij vanuit hun achtergrond (het leven tussen twee culturen) en hun levensfase (ontdekken van seksualiteit en grenzen op zoeken) een gevaar zijn voor de familie-eer. Simpelgezegd kan het sluiten van een huwelijk of het onderbrengen van een meisje of jongen in het buitenland dan een manier voor de familie zijn om deze eer in stand te houden.

Gezien de complexiteit, het mogelijk hoge dreigingsniveau en niet in de laatste plaats de tijdsdruk is het van belang dat je als professional op een juiste wijze de Meldcode Huiselijk Geweld hanteert. Het geldend advies is dat de volgorde van de te nemen stappen afwijkt van de norm.

Meldcode bij Huwelijksdwang en AchterlatingAls professional die rondloopt met signalen is het van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium advies te vragen aan experts. Het is een misverstand dat je niks kan doen namelijk. Soms ben je misschien zelfs wel de enige die op dat moment het verschil kan maken. Bovendien is de kans ook heel reëel dat de signalen er wel zijn maar dat er sprake is van andere problemen. Een goed advies vragen kan er dan voor zorgen dat je niet blijft zitten met zorgen en dat je weet hoe je op een verstandige manier het gesprek aan kunt gaan met het mogelijke slachtoffer. Dit kan je doen bij de Veilig Thuis organisatie in jouw regio.

Tweede advies is om, in het geval van minderjarigheid, pas het gesprek aan te gaan met ouders op het moment dat je in samenwerking met experts een gedegen risico-taxatie hebt gemaakt (stap 4 van de Meldcode). Wanneer eergerelateerd geweld niet is uitgesloten, kan dit gesprek het proces van een gedwongen huwelijk versnellen. Het ‘uitkomen’  van het plan kan namelijk ook als schending van de eer worden gezien, met alle gevolgen van dien.

Wil je meer specifieke informatie dan kan je ook contact opnemen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating via hun site.  Ook Movisie heeft een uitgebreide Meldcode beschreven voor deze situaties. Deze vindt je hier.

Tenslotte mooi nieuws: De overheid is begonnen met een campagne gericht op jongeren waarin zij tips krijgen hoe zij hun eigen wensen bij hun ouders bespreekbaar kunnen maken; Pratenoverjouwkeuzes.nl . Er staan een paar mooie filmpjes op, waaronder de onderstaande. Zeker het bekijken waard.

http://www.youtube.com/watch?v=pVUP_yegnrQ

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.