Als hulpverlener moet je invloed willen hebben.

Invloed hebben is ook eng. En  kan een negatieve bijklank voor je hebben. Toch ben ik er van overtuigd dat je invloed moeten willen hebben. Anders kan jouw cliënt net zo goed een kop koffie met de buurvrouw gaan drinken. Jij wil toch het verschil maken? Dat is waar voor mij invloed in de hulpverlening over gaat.

Invloed om de omstandigheden waarin jouw cliënten soms leven, invloed op het beleid, bureaucratie waar zij eventueel tegenaanlopen. En natuurlijk ook invloed op jou cliënten zodat zij huiselijk geweld kunnen stoppen.

Invloed hebben is een kans

Je hebt al invloed als hulpverlener. Sterker nog iedereen met wie jouw cliënten interactie heeft, heeft invloed op hen. Als het je echter lukt om positieve impact te hebben op jouw cliënt waarmee hij/zij in staat is geweld achter zich te laten, zelf actie te gaan ondernemen richting schuldeisers, acties om zich minder eenzaam te voelen. Dan is het hebben van invloed een enorme kans.

Invloed hebben komt met verantwoordelijkheid.

Als hulpverlener moet je je bewust zijn van de invloed die je hebt. die zowel als positief als negatief kan worden ervaren. Beide kanten hebben een eigen uitwerking.

Dat vraagt dus om voortdurende reflectie. Op jouw handelen, de gevolgen die dit voor de cliënt heeft.

Je invloed kan te groot worden. Maar als je je invloed niet afdoende aanwend, kan je mensen in de steek laten. Als iemand jou in vertrouwen vertelt dat er sprake is van huiselijk geweld, en je doet daar niks mee. Need I say more…

Jouw invloed komt met verantwoordelijkheid.

Welke invloed heb jij op het gesprek?

In het contact? Op de uitkomst van de hulpverlening? Vraag jij je dit wel eens af?

Mijn mening is dat invloed alleen positief kan zijn als je in staat bent transparant, oprecht en empathisch  te handelen. Alleen als de cliënt ervaart dat jij een betrouwbaar professional bent, die in staat is tot echt luisteren en steun verleent, dan kan je positieve invloed uitoefenen.

Niet als je moet duwen in een richting die jij op wil gaan. Maar het creëren van een breder perspectief, stimuleren van het onderzoeken van andere handelingsmogelijkheden. Ruimte om te dromen en het exploreren van de route die naar die droom leidt. Het bieden van steun waar het niet lukt of misgaat. Het opkomen voor de ander als het zelf even niet lukt.

Invloed zonder norm is waardeloos

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn onaanvaardbaar. We hebben de norm gesteld dat professionals handelen bij signalen van huiselijk geweld. Veiligheid en autonomie zijn belangrijke waarden in ons vak. Als jij je invloed niet durft of wenst aan te wenden… Dan hebben we een waardenloos vak.

Daarom: Omarm de invloed die je hebt, wees er zuinig op, maar vooral; zet het in om geweld te stoppen.

 

 

Slachtoffers van huiselijk geweld voelen zich vaak niet gesteund. De drempel om om hulp te vragen is vaak heel hoog. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom ontwikkelde ik het 3 muren model.

3 onzichtbare muren staan tussen jou en een vermoedelijk slachtoffer van huiselijk geweld in. Als jij in staat bent die te doorbreken, dan kan je invloed hebben op het stoppen van geweld door de betrokkenen.

Wil je meer weten over het 3 muren model? Vraag dan nu het gratis E book aan of informeer naar de mogelijkheden voor een lezing of workshop via info@kirstenregtop.com

Ja, ik wil het E Book ontvangen  

 

afbeelding om het nieuwe e-book aan te vragen

0 reacties op “Zonder invloed ben je een waarde(n)loze hulpverlener”

  1. Hoi Kirsten, weer een prachtig heldere en pakkende blog. Mooi dat je transparantie, oprechtheid en empathie zo centraal stelt, als trainingsacteur merk ik tijdens het oefenen van oa gesprekken rond het bespreekbaar maken van geweld in afhankelijkheidsrelaties elke keer weer hoe krachtig dit is!

    1. Mooi Yes, in oefensituaties kan je als professional daarin experimenteren en voelen welke woorden en houding daar voor jou bij horen. Goed om dit ook van jou terug te horen dat dit ook jouw ervaring is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.