Vandaag alweer week 3 van de Maand van de Meldcode. Ik geef hierin het woord aan Mareille Boor, ervaren trainer op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en heb haar gevraagd een aantal tips te geven voor het aangaan van het gesprek met de cliënt, stap 3 van de Meldcode. Benieuwd welke tips zij voor je heeft? Lees hier mee…

Bij de derde stap van de meldcode staat beschreven dat je in gesprek gaat met ‘de betrokkenen’ bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar gelukkig zijn er een paar basistips die je op weg helpen.

Mareille Boor

Je voorbereiding en start zijn belangrijke aandachtspunten. En besteed aandacht aan WIE de betrokkenen zijn. Bij een vermoeden van kindermishandeling zullen in de meeste gevallen de ouders of gezaghebbende verzorgers betrokken zijn. Geef op een veilige wijze ook het kind een stem. Uiteraard door het kind letterlijk een stem te geven als je hem of haar spreekt, maar ook in dit gesprek. Bijvoorbeeld door een vraag te stellen die hun door de ogen van het kind naar de situatie laat kijken: hoe is het voor uw kind om…….?

De onderstaande tips sluiten vooral aan op het gesprek met de ouders of gezaghebbende verzorgers waarin jij je zorgen en/of signalen bespreekbaar maakt.

Zorg voor een goede voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding waarin je helder voor ogen hebt met wie je het gesprek aan gaat en wat je doel is van het gesprek. Denk dan bijvoorbeeld aan het bespreken van de zorgen die je hebt en/of de feitelijke signalen die je gezien hebt. Dit is de rode draad van je gesprek. Je kan hier altijd op terug vallen. Bepaal van te voren wie jou ondersteunt bij het gesprek.

Maak het veilig

Maak het veilig, zowel voor de betrokkenen als voor jezelf. Op het moment dat het zowel voor jou als de ouders veilig is, is er ruimte voor een dialoog. En kom je minder snel in een aanvallende sfeer terecht. Op het moment dat jij je ontspannen voelt straal je dat ook uit.

Maak het concreet

Bespreek op concrete wijze waar jij je zorgen over maakt. Draai niet om de hete brij heen, benoem feiten, spreek vanuit de ik-vorm en blijf uit het oordeel. (Laat O.M.A. thuis -> meningen, advies en oordelen)

Stel open vragen

Stel veel open vragen. Dit klinkt als een open deur maar het geeft ouders de mogelijkheid om te reageren op hetgeen hen voor de voeten geworpen wordt. En ook hier is ruimte voor een dialoog belangrijk. Ouders willen over het algemeen dat het goed gaat met hun kind. Zij hebben op deze manier ook de ruimte om aan te geven als zij dingen moeilijk of lastig vinden. Een actieve luister houding van jou en oprecht horen wat ouders te vertellen hebben is essentieel.

Het gezamenlijke belang

Jullie hebben een gezamenlijk belang: het kind. Als het gesprek kantelt kan je hier op terug vallen. Jullie willen allemaal dat het goed gaat met het kind. Benoem dit als gezamenlijk doel.

De bovenstaande tips zijn toepasbaar in elk gesprek over zorgen over kindermishandeling. Print ze uit, hang ze op. En pak ze erbij als je een gesprek wilt voeren! Dank Mareille voor deze mooie tips!

 

Mareille Boor is Trainer en Coach. Haar expertise en praktijkervaring ligt bij kindermishandeling, huiselijk geweld, seksueel geweld en eergerelateerd geweld. Samengevat geweld in afhankelijkheidsrelaties. Twee elementen die sterk verwerkt zitten in de trainingen en de coaching van Mareille zijn persoonsgericht- en ervarend leren. Omdat het effect van leren dan het leukst en het grootst is.

Wil jij je ontwikkelen tot aandachtsfunctionaris kindermishandeling & huiselijk geweld of een training ‘sleutel gesprekken’ volgen? Kijk op de website http://inzien.org/training/ voor de mogelijkheden.

In de training voor aandachtsfunctionaris is nog plek in de training van november: Donderdag 8 november 2018, donderdag 15 november 2018 en donderdag 22 november 2018.

Dit was alweer de derde blog uit de Maand van de Meldcode 2018. Wil je meedoen? Of de blogs blijven volgen? Meld je dan aan voor de Maand van de Meldcode en ontvang direct de eerste 3 E-Books van de vorige edities in je mailbox!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.