Een van de meest lastige dingen die je als sociaal werker kunt doen is het bespreken van huiselijk geweld met je cliënten. Wat zeker vragen oproept is om door te vragen over agressie in een gesprek waar beide partners bij zijn. Daarom deel ik in deze blog 4  tips om in 1 gesprek huiselijk geweld op tafel te krijgen, mijn gouden formule. Lees je mee? 

Zorg dat je transparant werkt

Zorg dat je cliënten weten wat hen te wachten staat. Geef aan dat je soms vragen zult stellen over moeilijke onderwerpen. Benadruk daarbij dat je niet over hen wilt oordelen, maar dat je het nodig hebt om hen goed te kunnen helpen dat je in korte tijd hen goed leert kennen. Hoe meer duidelijk en bespreekbaar is, hoe sneller je met hen toe kunt werken aan veiligheid.

de-gouden-formule_in-1-gesprek-huiselijk-geweld-op-tafel-3Werk gestructureerd

Een gesprek met de cliënten moet heel persoonlijk zijn als het om zware onderwerpen gaat. Een intake-lijst, ik wordt er een beetje onpasselijk van omdat ik dan weer van die beelden krijg uit de opleiding dat je met je schrijfblokje in je hand vragen van een lijstje leest. Toch kan een aantal onderwerpen op een rijtje jou wel helpen om alle vragen te stellen die nodig zijn. Het biedt jou houvast, om toch door te vragen en te laten merken dat alle onderwerpen bespreekbaar zijn met jou.

Wees betrouwbaar

Je kan je voorstellen dat wanneer je het over hele intieme en lastige onderwerpen met elkaar gaat hebben dat het heel belangrijk is dat je cliënt weet wat hij aan je heeft. Ons beroepsgeheim is daarin echt een zegen.  Helaas is dat niet altijd zo vanzelfsprekend voor onze cliënten. Als je duidelijk en eerlijk bent over ons beroepsgeheim laat je niet alleen zien dat je vertrouwelijk handelt, het zorgt er ook voor dat je cliënten zich realiseren dat ze met een professional te maken hebben.

Gouden formule

Natuurlijk zou ik je vandaag een gouden formule willen geven over hoe jij in 1 gesprek met cliënten het gehele geweld binnen hun relatie op tafel zou krijgen. De bovenstaande tips maken deel uit van mijn eigen gouden formule. Voor jou ziet die er mogelijk anders uit omdat je andere ervaringen hebt. Toch is het belangrijk dat je agressie en geweld binnen de relatie bespreekt, sterker nog dat je het in je eerste gesprek bespreekt. Het geeft cliënten heel veel vertrouwen op het moment dat jij in staat bent het zelf over heel veel heftige onderwerpen te hebben. Dat maakt namelijk dat jou in een later stadium toch sneller weet te vinden als ze het toch over een eventuele geweldssituatie willen hebben.

Stel de vraag

Mijn advies is in ieder geval de volgende vraag te stellen in het eerste gesprek: ‘Is er in jullie relatie wel eens sprake van geweld of agressie?’ en daar kan je heel eenvoudig op aansluiten als er een ‘nee’ komt:  ‘Als je in een later moment denkt, er speelt toch wel iets wat ik in het eerste gesprek niet heb willen melden, dan  kan je er te allen tijde bij mij op terug komen!’

Wat is jouw tip om geweld in 1 gesprek te bespreken? Deel je tips en help een collega!

Wil je meer tips om met zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan over huiselijk geweld? Download hier de gratis Toolkit: Sneller in gesprek over huiselijk geweld:

 Ja, ik wil die Toolkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.