Doet het er wat toe hoe erg je iets vindt? Eerlijk gezegd, nee. Het doet er niet toe hoe erg je iets vindt of wat je erger vind bij een huiselijk geweld situatie. Natuurlijk heb je je persoonlijke mening en vind je het één erger dan het ander. Als het gaat om heel kleine kinderen bijvoorbeeld. Of juist als het om ouderen gaat.

Maar de vraag is of het er iets toe doet wat jij erg vindt.

Het gevoel dat je iets heel erg vindt zegt namelijk hooguit iets over jouzelf.

Waar jouw eigen persoonlijke gevoeligheid ligt, wat je zelf meegemaakt hebt of gezien in je leven. Hoe je aankijkt tegen bepaalde vormen van geweld.

De mensen die het betreft, jouw cliënten worden er niet beter of slechter van als je er een oordeel over hebt. Je hebt er zelf waarschijnlijk wel last van. Vooral als je met een ander of collega-organisatie moet overleggen om samen te werken of als je gaat overdragen. Omdat het je erg raakt en je er ook na je werk mee bezig bent. Want je krijgt discussies over hoe snel iets zou moeten in jouw ogen. Of wat er nodig is in jouw ogen. Omdat het zo erg is.

Het leidt enkel tot verwarring over iets waar je het toch niet overeen kan komen. Omdat wat jij erg vindt nou eenmaal niet hetzelfde is als wat een ander erg vindt.

Wat dan wel?

Zorg ervoor dat je helder krijgt wat jouw eigen gevoel is ten aanzien van een situatie. Iets wat jouw gevoel zegt, kan namelijk wel een belangrijke raadgever zijn. Dus in die zin, doet het er wel toe dat je constateert dàt je iets erg vindt.

Zorg dat je feiten en gevoelens van elkaar scheidt als je gaat overleggen met een ander of dat helder gaat krijgen doordat je met een ander gaat overleggen. (Lees ook bijvoorbeeld: Maand van de Meldcode Stap 2, belangrijke functies van het vragen van advies). Het helpt namelijk enorm als je kunt uitleggen waarom je een gevoel hebt over een situatie aan de hand van een beschrijving van de concrete situatie.

Zorg ook dat je de focus niet hebt op het bewijzen van jouw gevoel maar op het bespreekbaar maken van jouw zorgen met de cliënten.Want pas als je in staat bent de zorgen te delen met jouw cliënten krijgen zij een kans om hun zorgen met jouw te delen.

En als je dat kunt realiseren, dan heb je de mogelijkheid om verschil te maken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.