Grijp jij in als je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag ziet?

 

Signalen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag worden maar moeizaam opgepikt… 

En als ik in alle eerlijkheid terugkijk heb ik ze ook vaak gemist. En wist ik soms ook niet hoe te reageren… 

  • Begin van de coronamaatregelen: hoeveel vrouwen ik wel niet opgelucht heb horen zeggen dat ze blij waren niet die ene man drie zoenen te hoeven geven. 
  • Net te lang staren naar een decolleté. 
  • Schunnige opmerkingen als: daar zou ik wel een kunstje op kunnen. 
  • Net te laag of te lang een hand op de rug.
  • Een opmerking als je alleen wandelt of hardloopt of nagekeken worden. 
  • Etc etc

 

Mag er dan helemaal niks meer?

 Ik snap dat mannen (meestal mannen) zich afvragen waar de grens ligt. Maar er vanuitgaan dat iets gewenst is of dat een ander het maar moet accepteren is natuurlijk de omgekeerde wereld. Een beetje spanning is fijn,  maar ongewenst of ongepast gedrag is iets wat door iemand die het wordt aangedaan ervaren wordt. Die bepaald wat grensoverschrijdend is.  

 

Niet degene die de klap uitdeelt, maar degene die hem ontvangt voelt immers hoe hard hij geweest is.

Context doet ertoe

 Als je ouder bent, met meer bent, in een hogere positie verkeerd of simpelweg sterker bent heb je altijd meer macht. En daar zijn, zo wordt nu wel heel duidelijk, veel mensen zich niet van bewust. 

En worden zich er pas van bewust als ze daar uitleg over krijgen. 

Ook de eigen en eerdere ervaringen van iemand die dit meemaakt doen mee hierin. Toen ik jonger was fietste ik bijvoorbeeld zonder problemen ’s avonds in mijn eentje als jongerenwerker de wijk door op zoek naar hangjongeren. Nu kan ik me ook enorm ongemakkelijk voelen als ik alleen loop en ik krijg een opmerking naar mijn hoofd (‘Kijk een vrouw, die wil vast je piemel zien!’)

 

Vrouwen hebben mannen nodig om de grenzen helder te krijgen

Mannen die andere mannen aanspreken. En mannen die achter vrouwen gaan staan die over hun ervaring spreken. 

Superingewikkeld om dat te bereiken. Maar het is mogelijk. 

Hoe krijgen we die mannen zo ver dat ze dit meer gaan doen? (Want ze zijn er al echt wel hoor, maar worden ook vaak niet gehoord of serieus genomen). En hoe kan je als je in een situatie zit waarbij je getuige bent van die opmerking over de korte rok of die net te kleffe knuffel toch iets effectiefs doen? 

En hoewel ik nu spreek van mannen die dit doen, zijn er natuurlijk vrouwen die dit ook doen. En kan ik niet uitsluiten mezelf er ook schuldig aan te hebben gemaakt. Maar ik weet het niet. Want niemand heeft er iets over gezegd. Dus ik denk dat we het gesprek hierover moeten blijven voeren. Alleen zo kunnen we duidelijker krijgen waar de grens ligt. 

Ik zou het wel willen weten wat er gedaan kan worden om met elkaar een veiliger plek voor vrouwen en mannen te creëren. Daarom ben ik supertrots dat ik samen met Jeroen Hindriks een echte expert op dat gebied mag interviewen. 

De Amerikaanse Jackson Katz heeft hier namelijk veel onderzoek in verricht en een bewezen effectieve aanpak ontwikkeld. 

In gesprek met een echte expert en jij kan erbij zijn

Op 24 februari om 19.30 uur voelen Jeroen en ik Jackson Katz aan de tand in een livestream. We gaan het onder andere hebben over het succesvolle programma The bystander approach en ik ben ook heel benieuwd wat zijn idee is om uit de polariserende hij/zij gesprekken te blijven. En jij kan daar ook bij zijn en je vragen aan hem stellen. 

En hoe tof is het dat je op woensdag 24 februari online en live meer van hem kan horen over deze aanpak. Fabriek69 en Vlammagazine halen hem via een livestream naar Nederland! 

Wil je er bij zijn? Meld je dan aan via deze link: https://www.vlammagazine.nl/product/webinar-mannen-gendergeweld-23-feb-2022-met-jackson-katz/

Je investering voor dit webinar is 25,- incl. BTW. 

Zie ik je daar? 

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn