De Maand van de Meldcode bestaat traditioneel gezien uit 5 blogs en we trappen dan natuurlijk af met stap 1. Dat gaat over het signaleren van huiselijk geweld

Want voordat je in actie gaat komen, of je zorgen hebt, gebeurt er al iets. Je hebt namelijk het idee dat er iets niet klopt. Er wordt iets gezegd over jouw werknemer door andere collega’s. Of je ontvangt informatie over afwezigheid, verzuim beperkte alertheid waardoor jouw zorg wordt opgewekt.

Wat is signaleren van huiselijk geweld?

Signaleren is het letten op signalen van mogelijk huiselijk geweld. Dat betekent dat als jij iets waarneemt waarvan bekend is dat dit op huiselijk geweld zou kunnen duiden, je actief gaat kijken of er nog meer signalen zijn die daarop zouden kunnen duiden.

Signalen merk je zelf op doordat je ergens een ‘niet-pluis’ gevoel bij hebt. Of doordat je iets opvallends merkt aan je werknemer.

Signaleren is niet onderzoeken

Wanneer jij je zorgen maakt omdat jouw medewerker gecontroleerd wordt door de ex-partner, dan hoeft jij niet als een detective die mails te gaan achterhalen of die telefoontjes af te luisteren.

Als jij merkt dat jouw medewerker vermoeid op het werk komt na een weekend mantelzorgen, dan hoeft jij niet te gaan onderzoeken wat jouw collega dan allemaal in dat weekend heeft gedaan waardoor hij of zij zo moe is.

Als je merkt dat jouw collega voor de tweede week achtereen elke dag met een alcoholwalm op kantoor komt, dan hoeft je niet te onderzoeken hoeveel jouw collega drinkt en of dit nog wel gezonde proporties heeft.

Al kunnen deze signalen die neiging wel bij je oproepen.

Signaleren gaat er om dat je alert bent op feitelijke gebeurtenissen die maken dat jij je zorgen maakt. Maar signaleren gaat er ook om dat je feiten vaststelt die jouw zorgen mogelijk weerleggen. Als HR medewerker of personeelsfunctionaris mag je niet zomaar deze bijzondere persoonsgegevens of jouw eigen mening vastleggen. In tegenstelling tot de hulpverlening waarin dit juist wel moet. Het is daarom vooral belangrijk dat je het volgende doet.

Signalen zijn a-speciek

Dat wil zeggen dat ze ook ergens anders op kunnen duiden. Daarom is onderstaande zo van belang. En ook stap 3 (waarover later meer in deze maand).

Signaleren is niet ongemerkt

Als je actief signaleert dan geef je ook de signalen terug aan je medewerker.

Je geeft bijvoorbeeld aan dat je merkt dat iemand er moe uit ziet. En vraagt hoe het gaat met de zorg voor de ouder of naaste als mantelzorger.

Je vraagt of iemand het niet warm heeft met de sjaal om.

Je geeft aan bij je collega dat je merkt dat hij of zij naar alcohol ruikt.

Als je dat op een niet beschuldigende manier doet, en vanuit oprechte zorg, dan laat je je medewerker merken dat je hem of haar ziet en dat ze bij jou terecht kunnen als ze daar misschien iets mee willen. (Daarover meer in  stap 3 over een paar weken of in de Hand-out die je hier kunt aanvragen).

Wat kan je met die signalen?

Als je over een langere periode signalen hebt gezien en ook bespreekbaar hebt gemaakt, maar je kunt er nog steeds niet de vinger opleggen, dan is het tijd om door te gaan naar stap 2 van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het vragen van advies. Daarover volgende week meer.

Vastleggen van signalen

Als je wel de mogelijkheid hebt om signalen vast te leggen vanuit jouw functie en de vertrouwelijkheid die geborgd is, doe dit dan wel. Zodat als je er later toch wat mee wilt doen, bijvoorbeeld een advies vragen, je heel duidelijk en feitelijk kunt beschrijven hoe het signaal er uit heeft gezien.

Het gesprekje in de deur kan vertrouwen geven. 

Iedere keer dat jij echt vanuit zorg voor de ander handelt en laat merken dat je iemand ziet en dat diegene de moeite waard is. Draagt jij bij aan het ontstaan van vertrouwen bij jouw collega. Vertrouwen wat uiteindelijk niet aan jou gegeven hoeft te worden. Maar jouw collega heeft een kans om te ervaren dat vertrouwen wellicht mogelijk is. Dus iedere keer kan dat gesprekje bij de deur, bij het koffieapparaat of bij de wastafel, hoe onbeduidend het ook kan lijken, ook al bijdragen aan het sneller stoppen van geweld.

Het is alleen dan wel heel fijn als je weet wat je daarna kunt doen als iemand jou wel in vertrouwen neemt of wat je kunt zeggen over bij wie iemand wel terecht kan. En daar kom ik de komende weken nog bij je op terug.

Wil jij weten hoe je vermoedens van huiselijk geweld bespreekbaar kunt maken? 

Om je op weg te helpen heb ik een Hand-out: Herkennen en bespreekbaar maken van huiselijk geweld samengesteld. Je kunt hem gratis aanvragen via onderstaande knop. Als je dat doet, blijf je ook automatisch op de hoogte van de vervolgstappen.

Ja, ik wil op de hoogte blijven en de hand-out ontvangen

2 reacties

  1. Hi Kirsten,

    Prima, die aandacht voor de meldcode, maar in mijn ogen is dit alles zwaar doorgeslagen. Zeker met de komst van GIRFEC. https://www.herkenouderverstoting.nl/info-ouders/instanties/jeugdzorg/524-girfec

    Op basis van vermoedens en onderbuik gevoelens, (valse) meldingen voor de nodige dossieropbouw en valse aangiften die niet op feiten worden onderzocht, worden er nu strepen door levens gehaald. Volledig onnodig.

    Los daarvan ben ik het met je eens dat er meer aandacht bij bedrijven en HR voor mishandeling/huiselijk geweld moet komen. Immers, het verzuim is er naar en gaat ten koste van de productiviteit en financiën van een bedrijf. Scheidingen hebben een enorme weerslag op de bedrijven en organisaties waar men werkt. Laat staan als er sprake is van complexe scheidingen.

    Vraag; neem jij ouderverstoting als kindermishandeling en ex-partnergeweld ook mee, als jij de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maakt?

    Zullen we op korte termijn afspreken om te kijken hoe we de handen in één slaan? Zelf ben ik namelijk ook bezig met een gerichte actie om zo veel mogelijk HR professionals te bereiken.

    Annemarie van Mackelenbergh
    Voorzitter
    Stichting Écht Scheiden Zonder Schade
    E:avmackelenbergh@herkenouderverstoting.nl
    T: +31 6 37169408
    W: http://www.herkenouderverstoting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.