Pas jij al een supertruc toe in je werk?

Ze kijkt me met betraande ogen aan. Ze vindt het zichtbaar lastig om woorden te vinden. Ik voel aan alles dat ze zich wél wil uitspreken. Iets is er voor nodig om haar daarbij te helpen, maar wat? Ik zit tegenover haar en voel een brok in mijn keel. Lukt het mij om die vraag te stellen. Die ene vraag die tussen ons in lijkt te zweven. Die zorgt voor deze spanning bij haar, bij mij, tussen ons, die zo aanwezig is. 

Dan grijp ik terug naar iets wat ik eigenlijk een trucje vond. Ik hoor woorden uit een training terug; ‘gestructureerd uitvragen van geweld geeft veel zicht op de veiligheid’. Ik weet nog wat het bij mij opriep destijds en de reacties van mijn mede-cursisten. Weerstand! Want mijn werk is niet in lijstjes te vatten en mijn werk is van mens tot mens en door lijstjes af te lopen krijgen ze het gevoel een nummertje te zijn. 

Toch realiseer ik me: om een goede inschatting te kunnen maken van haar veiligheid zal ik toch die vragen uit ‘dat lijstje’ moeten stellen.

Dus grijp ik terug op deze ‘truc’ op het moment dat ik naar de voor me ineengekrompen Jessica kijk. Omdat ik zeker wil zijn dat ik er alles aan heb gedaan om haar in de gelegenheid te stellen haar verhaal te vertellen. 

Ik volg een lijstje om er zelf uit te kunnen komen

Aan de hand van het RIHG (Het risico-inventarisatie instrument Huiselijk Geweld) wat we gebruiken om een inschatting te maken van de veiligheid (en te bepalen of een huisverbod een passende interventies is) loop ik een aantal elementen na om die inschatting te kunnen maken. Een van de vragen op die lijst is er een die ik persoonlijk erg lastig vind om te stellen, die gaat over seksueel geweld binnen de relatie. En dat is nou nèt een vraag die ik Jessica wél moet stellen. Want er zijn signalen dat dit plaats heeft gevonden in de relatie. 

Hoewel het nog steeds voelt als een truc om een ‘itemlijst’ na te lopen, helpt het mij wel  om met Jessica in gesprek te gaan.  Daardoor is zij in staat te vertellen welke gruwelijke daden zij kort na de geboorte van haar eerste kind heeft moeten doormaken. Waarin haar welzijn en herstel na de bevalling totaal ondergeschikt werd gemaakt aan het recht wat door de man werd opgeëist om ‘het huwelijk te consummeren’. Ik zal je verdere details besparen. 

Wat zij daarna vertelt geeft veel en belangrijke informatie over de ernst van het geweld en de dreiging die nu actueel is. 

Het toepassen van een truc zorgde ervoor dat ik me zekerder voelde

In de situatie met Jessica heeft de training en interventie mij geholpen over mijn eigen handelingsverlegenheid heen te kunnen stappen. De aangeleerde ‘truc’ heeft mij daarbij veel houvast gegeven. Die vermoedelijk zelfs doorslaggevend is geweest in het vertrouwen wat Jessica uiteindelijk kreeg in een mogelijkheid tot een geweldloze toekomst. Een startpunt waardoor ze in staat is geweest het geweld te stoppen. 

Het leerde mij dat het werkt om een supertruc te volgen om me zelfverzekerd te voelen in het uitvoeren van een veiligheidbeoordeling. Het zetten van deze stap zorgde ervoor dat ik minder terughoudend werd om te vragen naar seksueel geweld binnen de relatie. 

Welke truc bij jou past, ligt aan jouw behoefte

Ook in mijn trainingen kom ik verschillende meningen tegen over het toepassen van een gesprekstechniek of een interventie. Soms vinden deelnemers het heel erg fijn om voorbeeldzinnen te krijgen. Hoe zou je een bepaalde vraag kunnen stellen zonder woorden in de mond te leggen? Of hoe open je een gesprek over zorgelijke signalen? 

Soms is er ook wel twijfel over het gebruiken van zo’n voorbeeld. Omdat je het idee hebt dat ‘het niet natuurlijk aanvoelt’. Het kan als een trucje voelen.

Ik snap dat goed. Want als je iets voor het eerst hoort of leert en het is zo anders dan wat je normaal gesproken zou doen. Of dat je een bepaalde allergie hebt tegen woorden of vragen. En zeg nou zelf, hoe vaak stel je in het normale leven aan iemand een vraag als: “Van een schaal van 0-10 hoe veilig vindt jij het?” 

Het is toch heel logisch dat je daar erg aan moet wennen en dat je vragen hebt als: 

Past de interventie dan nog wel echt bij jou als professional? Kan je nog wel echt jezelf zijn? 

Je kan gesprekstechnieken en methodische interventies leren toepassen in een training

Gesprekstechnieken en methodische interventies kan je leren in een training. Het zijn die supertrucs die soms nog onwennig aan kunnen voelen. Maar die jou wel kunnen helpen bij uitdagingen die jij in je werk ervaart. In de training heb je de mogelijkheid om daarmee te oefenen. Uit te proberen wat werkt in een situatie die in de praktijk zo lastig is. Woorden vinden die bij jou passen. Doen wat jij normaal gesproken misschien liever zou ontwijken. Een stappenplan of een lijstje die jou houvast geeft. 

In mijn situatie voelde het ook onnatuurlijk, maar heeft de training wel bijgedragen aan het zelfvertrouwen wat ik nodig had om dit soort lastige gesprekken te voeren. 

Soms heeft het even tijd nodig, maar als je doorzet, reflecteert en met je collega’s blijft oefenen en gesprekken blijft voorbereiden, kan je echt ook die situaties aan die je eigenlijk heel lastig vindt! Een training draagt daar aan bij. 

Als je echt stappen wil zetten in je professionele ontwikkeling, zoek dan een training die bij jou past en zet de stap. Wie weet kan je voor iemand het verschil maken!

Trainingen met supertrucs

Heerlijk vind ik ze, die trainingen die je lekker aan het denken en het doen zetten. Daarom geef ik altijd een praktische draai aan de trainingen waar je uit kan halen wat voor jou relevant is. 

Ben je benieuwd naar mijn trainingen? Check dan even deze pagina: Trainingen

Wil je alvast proeven aan mijn werkwijze? Doe dan mee aan een van mijn webinars voor professionals. Het gewenste effect: 5 essentiele elementen voor een professioneel gesprek over huiselijk geweld. Meer info: Webinar: het gewenste effect

of meld je direct aan: 

Ja, ik doe mee aan het webinar!

Wat zeggen deelnemers over het webinar?

Raad je het webinar aan je collega’s aan? 

Melanie (Zorggroep Achterhoek): “ja zeker! Ik vind het goed om iemand zich bewust te maken van de ernst van huiselijk geweld en hoe je daarmee om kan gaan”

Diana (Thuiszorgmedewerker): “collega’s geven vaak aan moeite te hebben om een gesprek aan te gaan, dit webinar geeft zeker handvatten”

Marloes (aandachtsfunctionaris kinderopvang): “ja, helder en inspirerend. Professioneel en fijn/vertrouwend om naar te luisteren en mee te doen” 

Wordt blogvolger: Doe mee met meer dan 800 andere professionals!

Elke twee weken als eerste mijn blog in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan en ontvang direct het e-book: Hoe je met een gesprek impact kunt hebben op het stoppen van huiselijk geweld.