Vorige week hebben we het gehad over het signaleren van huiselijk geweld. Advies vragen bij signalen is de tweede stap. Niet in de laatste plaats toegevoegd om er wijzer van te worden. Het heeft bovendien ook de functie ervoor te zorgen dat je niet onnodig lang alleen met je zorgen rond blijft lopen. 

Advies vragen kan enorm veel rust brengen. Heb jij wel eens in je eentje gezeten met een situatie waardoor je met buikpijn naar bed ging? Omdat je het simpelweg niet zeker wist hoe je hetgeen je zag moest interpreteren? Of omdat je niet wist wat je moest doen? Of gedachten had dat je eigenlijk iets anders had moeten zeggen op dat moment? 

Misschien heb je te maken met situaties waarbij de signalen van onveiligheid worden beschouwd als dingen die in de doelgroep waarmee je werkt nou eenmaal spelen? Maar blijf je er een vervelend gevoel over houden. 

Huiselijk geweld heeft heel veel verschillende vormen en zijn vaak van de buitenkant moeilijk te duiden. Je persoonlijke normen en waarden spelen een rol en ook wat er binnen je organisatie als normen wordt gezien voor jouw handelen.

Wat weet je als hulpverlener van letsel? Of eergerelateerd geweld? Wat weet je van geweldsdynamieken en wanneer is iets nou echt een signaal van verwaarlozing? Een (anoniem) advies bij een deskundige kan jou echt verder helpen.

Advies vragen kan veel verschillende functies hebben, dat lees je in deze eerdere blog. Bottomline is dat wanneer je signalen ziet, ruikt, hoort of voelt, je dit  serieus neemt. Want je zou zomaar een verschil kunnen maken en je hoeft er echt niet lang mee door te blijven lopen!

Tips:

Een handige pagina over het vragen van advies is van Meldcode.nu

In mijn blog Maand van de Meldcode: Stap 2, Advies vragen over je zorgen deel ik voorbeelden met je, waarover je advies kan vragen. 

 

Volgende week stap 3 van de Maand van de Meldcode over het gesprek over de signalen. Maar in het webinar: Het gewenste effect leer je welke 5 onmisbare elementen er in een gesprek zouden moeten zitten om een gesprek met impact te kunnen voeren. 

Deelnemen aan het webinar kan nog!

Als hulpverlener kan je te maken hebben met zorgen, groot of klein, die je wilt bespreken, maar de ander legt de schuld buiten zichzelf of ontkent dat er iets is om je zorgen over te maken. 

Hoe ga je op zo’n moment toch je zorgen bespreekbaar maken op een manier dat je boodschap toch over komt en je in gesprek kunt over de zorgen? 

In het webinar Het gewenste effect leer je welke 5 onmisbare elementen in een gesprek bijdragen aan het bereiken van jouw doel. 

  • Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap aankomt? 
  • Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je cliënt meer open komt te staan voor het zoeken naar mogelijkheden? 
  • Hoe betrek je de cliënt bij het zoeken naar oplossingen als hij anders denkt over jouw zorgen? 

Je leert in het webinar 5 handvatten kennen die jouw gesprek een stevige basis geven waardoor je met meer vertrouwen een ingewikkeld gesprek kan voeren. Dus wil je lastige situaties de baas worden? Doe dan mee aan het eerstvolgende webinar. 

WANNEER IS HET WEBINAR

6 oktober 15.00 uur

8 oktober 10.00 uur

Het webinar duurt 1,5 uur met daarna nog ruimte voor het stellen van vragen. 

KOSTEN

Deelname aan het webinar kost 25 euro inclusief BTW.