Wat als je cliënt je over misbruik vertelt?

Stel je voor je cliënt neemt je in vertrouwen. Er gebeuren thuis dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Er wordt aan lichaamsdelen gezeten. Wat moet je dan? Hoe zorg je dat je bijvoorbeeld een juridisch proces niet verstoord? Hoe steun je toch een (mogelijk) slachtoffer? 

Het zou zo maar eens anders kunnen liggen dan je zou denken. 

Jeroen Hindriks en Christel van der Horst van Fabriek69 geven samen een masterclass tijdens de benefietweek. Tijdens deze week volg je een online masterclass en steun je slachtoffers van psychisch geweld. Het opgebrachte geld gaat naar een fonds opgericht door het Verdwenen Zelf, waarmee slachtoffers financieel ondersteund worden bij het krijgen van hulp.

Ik sprak Jeroen en Christel over hun masterclass die gaat over seksueel geweld.  Zij vertellen waar  de masterclass over gaat en waarom het ook voor jou interessant is. Kortom: je leest er alles over in deze blog.

Online masterclass Fabriek69 Wat te doen en te laten bij seksueel geweld

Seksueel geweld waarom moet je weten wat te doen?

‘Je kan in je werk op verschillende manieren in aanraking komen met seksueel geweld’, vertelt Jeroen. ‘Iemand kan je bijvoorbeeld een onthulling doen, of je betrapt iemand op heterdaad als je bijvoorbeeld op een groep werk. Maar ook kan je vermoedens hebben. Als professional kan je daardoor erg aangegrepen worden. Het is een spannend onderwerp en het is zeker niet vanzelfsprekend dat je dan precies weet wat je het beste kan doen.’

 

In de masterclass vertellen Jeroen en Christel je daarom veel meer over wat je wel kan doen en ook wat je juist beter kan laten. ‘Onze natuurlijke reactie is bij het signaleren van seksueel geweld lang niet altijd het beste voor een slachtoffer. Je moet soms dingen achterwege laten die je van nature graag zou doen. Hoe je daar zelf het beste mee om kan gaan, om de ander goed te kunnen helpen, dat komt aan bod in deze masterclass.’

Wat doe jij als jij de eerste bent die over het mogelijke misbruik hoort?

Je leert in de masterclass ook op welke manieren je signalen kunt oppakken. Hoe je als ‘first responder’ dingen kunt herkennen. En aan de hand van casuïstiek met verschillende voorbeelden van situaties van jong tot oud, ga je de vertaalslag maken naar je praktijk.

Voor wie is deze masterclass interessant?

Voor elke hulpverlener, onderwijzer of zorgverlener sowieso. Je kan altijd te maken krijgen met een signaal van seksueel geweld. Het is ook iets waar je erg van kunt schrikken en daardoor ook goed te weten wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je steun kan bieden.

 

Jeroen vult ook aan: “Als je al een training over het vlaggensysteem hebt gevolgd dan weet je al heel veel, de professionals die dit al gedaan hebben vinden deze masterclass een mooie aanvulling op wat zij al geleerd hebben. We staan ook stil bij hoe je dit onderwerp mee kunt nemen naar je eigen organisatie. Het is dus zowel voor uitvoerend medewerkers als voor aandachtsfunctionarissen of begeleiders op groepen.”

Waarom doen jullie mee aan de benefietactie?

“Wij doen mee omdat we het supertof vinden dat Kirsten al 200 blogs geschreven heeft die belangrijk zijn. Dat ze daar bijzondere aandacht aan wil geven door niet de focus op haarzelf te leggen, maar een stichting die belangrijk werk doet centraal stelt, vinden we een bijzonder iets wat je niet vaak ziet. Wij dragen zowel stichting het Verdwenen Zelf als deze actie een warm hart toe en dragen daar graag aan bij.”

Meedoen met deze masterclass? Klik hier

Deel deze blog met iemand die dit ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Over deze masterclass

Wat te doen en te laten bij Seksueel Geweld?

Woensdag 23 juni 15.00 uur

Door: Fabriek69 Christel van der Horst en Jeroen Hindriks

Tijdens deze workshop leer je op welke manieren je seksueel geweld kunt signaleren. Je wordt je bewust welke natuurlijke reflexen je soms kunt hebben die het bieden van hulp bemoeilijken. En leert aan de hand van casuïstiek het proces van signaleren in de vingers te krijgen. Als je al eens een training over het Vlaggensysteem gevolgd hebt, is deze online masterclass een praktisch vervolg voor jouw praktijk.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Interne afweermechanismen
  • Ben jij de eerste die seksueel geweld signaleert? Hoe voorkom je dat het signaal niet verdwijnt?
  • Tips en handvatten er binnen je eigen organisatie actief mee aan de slag te gaan.

 

 

Kijk vrijblijvend hoe het aanmeldproces werkt 

Over Fabriek69:

Christel en Jeroen zijn gespecialiseerd in seksueel geweld en de signalering daarvan. Zowel de seksuele gezondheid als hoe dat bedreigd kan worden. Christel is docent en trainer en Jeroen is seksuoloog, samen werken zij bij Fabriek69. Zij houden zich bezig samen met twee anderen (Natascha Pankow en Judith van Duivenboden-Kreijne), met relaties, intimiteit en seksualiteit in onderwijs, zorg en welzijn. Zij geven trainingen over huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld (o.a. Vlaggensysteem) binnen zorg en welzijn en onderwijs, zowel aan professionals leidinggevenden. 

 

Fabriek69 gelooft in samenwerking, want door goede samenwerking bereik je veel meer. Zij werken onder andere samen met: Ellen Laan, Iva Bicanic, Richard Korver, Kim van Laar (team KIM), Nicky Schijvens (Stichting Groei Veilig) en Kirsten Regtop.

Welke masterclasses kan je volgen?

Dr Sietske Dijkstra

dr. Sietske Dijkstra doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen binnen deze problematiek.

Sietske geeft 29 juni  samen met Hameeda Lakho een lezing over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld. 

Hameeda
Lahko

Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer.

Hameeda geeft 29 juni tijdens deze benefiet week een online masterclass met dr. Sietske Dijkstra over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld

Fabriek
69

Fabriek69 is een coöperatie die professionals traint op seksualiteit, intimiteit en relaties. Zowel wat gezonde situaties zijn als hoe dit bedreigd kan worden.

“Wat te doen en te laten bij seksueel geweld.” Deze online masterclass is op 23 juni. 

 

Ester
Wijnen

Ester is spreker over partnergeweld, systemisch coach en organisatieadviseur. In 2020 besloot Ester over haar ervaringen te delen op LinkedIn, dat het ook hoogopgeleide sterke onafhankelijke vrouwen overkomt.

Op 24 juni geeft Ester een workshop over hoe je beter verbinding maakt met slachtoffers van huiselijk geweld. 

Enliven Social Enterprise

Enliven Social Enterprise is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering.

Ervaar op maandag 28 juni   een demonstratie (livestream) van de huiselijk geweld simulatie door de ogen van een kind. Kirsten Regtop geeft uitleg over het geven van psycho-educatie. 

Jeanette Schasfoort

Jeannette is als coach verbonden aan het Verdwenen Zelf. Daarnaast geeft zij workshops aan zowel slachtoffers als professionals over emotionele en psychische mishandeling.

Jeannette trapt op 22 juni de benefietweek af met een online masterclass over coercive control. Dwingende controle, een vorm van psychisch geweld.

lees meer over de inhoud en de deskundigen