Wanneer Alex Tavassoli mij benadert om te praten over een samenwerking ben ik gelijk geïnteresseerd. Een jaar daarvoor stond ik op een koud plein in Apeldoorn met een Virtual Reality bril en onderging ik de simulatie die hij met zijn bedrijf Enliven Social Enterprise ontwikkeld heeft.
Ik ‘stond’ in de slaapkamer van een klein kind en zag op de gang hoe ‘mijn’ twee ouders ruzie maakten. Naast mij lag mijn kleine zusje te huilen. Deze virtual reality belevenis maakte indruk.
Nu een jaar later vertelt hij dat de simulatie nog verder door is ontwikkeld en dat ze een trainer zoeken om deze simulatie te begeleiden. Inmiddels zijn we alweer maanden verder en onlangs onderging ik, de simulatie weer, deze keer in mijn eigen huiskamer.
En niks is minder waar, het maakte enorm veel indruk. En is daarmee een heel mooi middel om in te zetten, onder andere, als onderdeel van trainingen. Dus deze samenwerking ga ik graag aan.
Toen ik de benefietactie voor het Verdwenen Zelf aan het opzetten was, hoefde ik ook niet lang na te denken en besloot ik Enliven te vragen bij te dragen. Het perspectief van een kind is een enorm krachtig middel om ouders te motiveren het geweld te stoppen. En mag dus zeker niet ontbreken tijdens de benefietactie. Daar zal de online masterclass van Enliven dan ook over gaan.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Wel vroeg ik me af hoe het toch kwam dat Alex zich zo inzet om juist dit thema vanuit zijn expertise als Game Developer op te pakken? Hij deelde een indringende getuigenis met me.
“In 2014 werd mainstream gebruik van Virtual Reality (VR) aangekondigd. Ik las toen een artikel met de titel: ‘Meer doden door huiselijk geweld dan door oorlog’. Vanuit mijn studie Game development zag ik toen een mogelijkheid om te onderzoeken hoe deze ontwikkeling bij zou kunnen dragen aan het voorkomen van doorgaande schade bij kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld.” Vertelt Alex.
“Als kind maakte ik huiselijk geweld mee. Ik was er bijna dagelijks getuige van en heb daar heel nare herinneringen aan over gehouden. Geweld tussen mijn ouders en ook de constante dreiging naar ons als kinderen. Ik herinner me dat ik boven aan het spelen was en samen met mijn broers met gespitste oren aan het luisteren was hoe het er beneden aan toe ging.” Hij vult aan dat het er bij hem wel een stuk heftiger aan toe ging dan de simulatie geworden is. Maar dat zijn ervaringsdeskundigheid er mede voor gezorgd heeft dat hij zeer gedreven is om het project te doen slagen. “Elk kinderleven dat we hiermee mooier en veiliger kunnen maken, maakt ons werk al geslaagd.”
“Elk kinderleven dat we hiermee mooier en veiliger kunnen maken, maakt ons werk al geslaagd.”
Alex Tavassoli, Enliven Social Enterprise Tweet
Wat volgde was een traject om financiering rond te krijgen, wat uiteindelijk bij het ministerie van Justitie en Veiligheid lukte. Een pilot bij de Mutsaertstichting in Venlo waarbij ouders die vastliepen in de hulpverlening doorbraken realiseerden. Omdat zij bij het gevoel kwamen wat zij in hun jeugd ook gekend hadden en zagen wat zij nu zelf deden.
Ook werd de VR simulatie als onderdeel van de BORG training bij de Reclassering ingezet. “Dit was best spannend want herkennen de plegers zich wel in de het nederlandse gezin of het gesproken ABN? En zien ze het niet als een spel?” Vroeg Alex zich af. Wat bleek is dat de impact van de simulatie groter was dan al het voorgaande omdat het veel empathie bij de plegers opwekte en ook hen terugvoer naar hun eigen jeugd en voornemens om het zelf heel anders te gaan doen.
Inmiddels hebben ze bij Enliven meerdere simulaties ontwikkeld voor bewustzijn van de impact van het hebben van een Licht Verstandelijke Beperking tot complexe scheidingen. En zijn ook nog andere simulaties in de maak. Kijk dus ook zeker even op hun website als je daar meer over wil weten.
Alex is enthousiast over de ervaringen en geeft aan: “Je hebt één keer om iemand goed te raken, dus dat wil je dan in een keer ook goed doen.” En dat is precies mijn eigen ervaring ook geweest met deze VR ervaring.
En ik ben enthousiast over deze samenwerking, waarmee we samen heel veel professionals willen bereiken om huiselijk geweld sneller te stoppen.
In de benefietweek gaat Enliven een Live Stream Demonstratie geven. Je kan dan tijdens de online masterclass de simulatie bekijken. Daarnaast praten we met de gebruiker door over de ervaring en leer je meer over het inzetten van psycho-educatie (uitleg over de gevolgen van huiselijk geweld op kinderen) in je werk met ouders. Nu meer relevant dan ooit, gezien de recente cijfers waar ik al eerder een blog over publiceerde.
Zo kan je tijdens het webinar ervaren en leren wat de VR-simulatie kan betekenen voor jouw werk en jouw gezinnen. Maar wellicht ook voor jouw organisatie om deze training in te zetten.
Alex draagt de benefietactie een warm hart toe: “We vinden het ontzettend belangrijk om, waar we kunnen, bij te dragen aan meer bewustwording rondom huiselijk geweld. Vanuit onze missie, en vanuit mij ook intrinsiek. We zijn enthousiast over de samenwerking met Kirsten als trainer om de VR-simulatie in te zetten als onderdeel van training om daarmee meer impact te maken.”
Doe mee aan deze masterclass voor deze ervaring en steun een slachtoffer van psychisch geweld. Of bekijk het programma.
lees meer over het doel en opzet van de benefietactie
Maandag 28 juni 14.00 uur
Door: Enliven Social Enterprise en Kirsten Regtop
Tijdens deze masterclass maak je een unieke ervaring mee. Een professional ondergaat live een VR simulatie. In deze simulatie kijk je door de ogen van een kind dat getuige is van fysiek huiselijk geweld door ouders. Na deze simulatie wordt nagepraat met de professional die de simulatie heeft ondergaan. Daarnaast worden aspecten van het geven van psycho-educatie, een van de meest effectieve interventies om ouders te motiveren tot het stoppen van het geweld, besproken.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Over Enliven Social Enterprise:
Enliven is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering. Als je voelt wat de ander voelt, ben je beter in staat hem op weg te helpen naar een beter leven. Een leven vol zelfvertrouwen. Enliven gelooft dat hoe meer levens geraakt worden, hoe meer succesvolle veranderingen ontstaan.
Over Kirsten:
Kirsten is maatschappelijk werker en werkte in sociale wijkteams en bij Veilig Thuis. Haar missie is om het onderwerp huiselijk geweld meer aandacht te geven onder hulpverleners. Door middel van het leggen van verbindingen met (ervarings)deskundigen wil zij een brug slaan tussen de ervaringen van mensen met huiselijk geweld en de ontvangen en geboden hulp. Delen helpt alleen als het goed ontvangen wordt, zelfverzekerde en moedige professionals zijn daarbij een belangrijke schakel.
Check vrijblijvend de aanmeldpagina
dr. Sietske Dijkstra doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen binnen deze problematiek.
Sietske geeft 29 juni samen met Hameeda Lakho een lezing over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld.
Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer.
Hameeda geeft 29 juni tijdens deze benefiet week een online masterclass met dr. Sietske Dijkstra over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld
Fabriek69 is een coöperatie die professionals traint op seksualiteit, intimiteit en relaties. Zowel wat gezonde situaties zijn als hoe dit bedreigd kan worden.
“Wat te doen en te laten bij seksueel geweld.” Deze online masterclass is op 23 juni.
Ester is spreker over partnergeweld, systemisch coach en organisatieadviseur. In 2020 besloot Ester over haar ervaringen te delen op LinkedIn, dat het ook hoogopgeleide sterke onafhankelijke vrouwen overkomt.
Op 24 juni geeft Ester een workshop over hoe je beter verbinding maakt met slachtoffers van huiselijk geweld.
Enliven Social Enterprise is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering.
Ervaar op maandag 28 juni een demonstratie (livestream) van de huiselijk geweld simulatie door de ogen van een kind. Kirsten Regtop geeft uitleg over het geven van psycho-educatie.
Jeannette is als coach verbonden aan het Verdwenen Zelf. Daarnaast geeft zij workshops aan zowel slachtoffers als professionals over emotionele en psychische mishandeling.
Jeannette trapt op 22 juni de benefietweek af met een online masterclass over coercive control. Dwingende controle, een vorm van psychisch geweld.
lees meer over de inhoud en de deskundigen