Blog

Nog 1 keer stap ik op de fiets…

Nog een keer pak ik mijn tas. Alle spullen die ik de afgelopen jaren met mij mee heb gedragen stop ik er in. Wanneer ik op de fiets stap voel ik de warmte van de zon op mijn gezicht. Muziek in mijn oren. Onderweg kom ik dezelfde mensen tegen, ook op weg naar school of hun werk. Wie zal het zeggen. Nog even en dan maakt dit geen onderdeel meer uit van mijn dagelijkse routine. Lees verder Nog 1 keer stap ik op de fiets…

Neemt huiselijk geweld in Nederland toe of af?

Vorige week werden de langverwachte resultaten van grootschalig onderzoek naar de omvang van huiselijk geweld in Nederland gepubliceerd. Het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van de rijksoverheid) meldde dat in de afgelopen 5 jaar ca. 747.000 nederlanders (man en vrouw), slachtoffer zijn geworden van fysiek of seksueel huiselijk geweld (blz 9, WODC, cahier 2019-01, 2019).

Voor wie net even wat meer wil weten is het lezen van het gehele onderzoek de moeite waard. Al is het maar vanwege een toelichting op de vormen van geweld, hoe het komt dat er veel gesproken wordt over een onderschatting van de aantallen en welke vormen van geweld daadwerkelijk onderzocht zijn (en hoe het komt dat het onderzoek zich daartoe heeft moeten beperken). Maar vooral omdat je misschien nog wat meer wilt weten over of alle inspanningen die we met elkaar verrichten om geweld in afhankelijkheidsrelaties te stoppen ook effect hebben. Met andere woorden, neemt huiselijk geweld nu toe of af in Nederland?  Lees verder Neemt huiselijk geweld in Nederland toe of af?

Maar ze doen het niet expres?

Een moeder woont al langere tijd begeleid en met haar wordt gekeken hoe ze in haar eentje de zorg voor een baby kan regelen. Ze krijgt dagelijks aanwijzigingen over het dagritme en de verschoning van de baby, maar toch komt het regelmatig voor dat de baby met een vuile luier wordt aangetroffen en moeder op de bank met haar telefoon.

Of een alleenstaande moeder met alcoholproblematiek heeft de zorg voor twee kinderen, maar het lukt haar niet structuur aan te brengen in haar huishouden. De woning is vaak dusdanig vervuild dat er geen vriendjes mee naar huis kunnen komen. Het bed met moeite gevonden kan worden tussen het vuile en schone wasgoed.

Beide moeders hebben een ding gemeen. Ze willen dolgraag een goede moeder zijn.

Toch zijn er twijfels over de veiligheid van de kinderen en of het deze moeders lukt om hen dit te bieden.

Maar is er dan sprake van kindermishandeling? Ze doen dit toch niet met opzet? Lees verder Maar ze doen het niet expres?